zondag 3 juli 2011

Camperdag 18 (25 juni 2011) Calgary e.o.

Tja, vandaag is een korte camperdag. De laatste spulletjes worden ingepakt en de camper krijgt nog onze laatste inspectieronde. We gaan de camper inleveren. Het is nog een aardige rit naar het inleverpunt van Canadream. Glenn en Greta rijden voor.

Alle lof voor Canadream. Een goed geoliede organisatie. We hebben weliswaar geen ervaringen met andere bedrijven, maar het loopt hier in elk geval gesmeerd. Hier lopen we ook Jan en Corrie nog tegen het lijf. Alleen deze keer was dat te verwachten. Zij gaan nog niet naar huis, maar blijven nog 14 dagen bij familie.

Glenn en Greta geven ons vandaag een rondleiding door Calgary en omgeving. Ze trakteren ons op koffie en een heerlijke lunch. We worden de hele dag in de watten gelegd. Schitterend !!. Gaaf !!.

Calgary is groot; mega-groot met zijn 1 miljoen inwoners. Er is alleen hoogbouw in Calgary-Downtown. De rest is allemaal laagbouw. De Bow River kronkelt door Calgary en langs downtown.

We worden geleid langs allerlei oude gebouwen, huizen en een kerk die rond 1905 gebouwd zijn. Een oudere historie is hier nauwelijks te vinden. In 1886 is het houten centrum van Calgary afgebrand. Sindsdien werd alleen nog in steen gebouwd. Zandsteen, dat werd gevonden aan de oevers van de Bow River. Reden waarom historische grote gebouwen als een kerk veelal een gele-bruine kleur hebben.
Winters in Calgary zijn koud (tot – 30 ÂșC) en gaan gepaard met veel sneeuw. Reden waarom men de hoogbouw in Downtown via loopbruggen met elkaar verbonden heeft. In totaal 59 passages waardoor een 16 kilometer lange indoor- en klimaatgeregeld voetgangerspad ontstaat. Wel zo handig als er buiten een flink pak sneeuw ligt.

We bezoeken ook nog een Mall. Een mega-groot winkelcentrum, waarin honderden winkels zijn ondergebracht. Twee verdiepingen en wel twee kilometer lang. Aangekleed met allerlei gezellige zitjes. In de winterdag maken de senioren hier hun broodnodige looprondjes. Ook joggers leven zich hier in de koude wintermaanden uit, aldus Glenn. Of ouders die hun kleine kinderen hier even de ruimte geven.


Na een heerlijke lunch gaan we ook nog even richting Chestermere, waar de echte prairies beginnen. Plat en wijds.

Rond uur worden we naar het vliegveld gebracht. Glenn en Greta begeleiden ons helemaal tot aan de incheckbalie. Daar nemen we afscheid. Een onvergetelijke dag. Dank je wel Glenn en Greta.

Nog een laatste foto en de vakantie zit erop. We nemen afscheid van Canada en zijn beren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten